VETERİNERLİK HİZMETLERİMİZ
Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı Şefliği Sokak Hayvanları Tedavi ve Geçici Bakımevi 2016 yılı Mayıs ayından bu yana ilçemiz Mevlana Mahallesi 881. Sokak No.5 kapı sayılı yerde hasta, yaralı, güçten düşmüş tüm sokak hayvanlarına muayene, tedavi, aşılama, kısırlaştırma, besleme hizmeti vermekte olup, ilgili kanun ve yönetmeliğe uygun olarak işlem yapılmaktadır.
“01.07.2004 tarih ve 25509 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 6. Maddesinin 4. Bendi ile 12.05.2006 tarih ve 26166 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliğinin 7. Maddesinin “a”, “b”, “c” fıkraları, 20. Maddesinin “c” fıkrası ve 21. Maddesinin “d” fıkraları çerçevesinde Belediyelerin köpek toplama ekipleri tarafından, usulüne uygun olarak topladığı sokak köpekleri hayvan rehabilite merkezine alınır, burada kısırlaştırılır, aşılanır ve müdahale görmüş olduğunu gösterir küpe kulağına takılarak, operasyon yaraları kapandıktan en az yedi gün sonra, kayıt altına alınıp, öncelikle sahiplendirilmeye çalışılır, sahiplendirilemeyen köpekler ise kanun ve yönetmelik gereği alındığı ortama geri bırakılır.”
Şefliğimiz Sokak Hayvanları Tedavi ve Geçici Bakımevi, şikayetlerin değerlendirilmesi adına gündüz 2 ekip ve gece nöbetçi 1 ekip ile hafta içi ve hafta sonu 08:30- 17:00 saatleri arasında tüm sokak hayvanlarına hizmet vermekte ve acil hastalar için nöbetçi ekibimiz 17:00- 23:30 saatleri arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hasdal Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ile müşterek çalışma yapmaktadır.
Şefliğimiz Sokak Hayvanları Tedavi ve Geçici Bakımevi protokol gereği İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hasdal Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Kısırkaya Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanı ile veteriner hekim ve işçi personel paylaşımı içerisinde müşterek çalışmalar yapmaktadır.
Hayvanları Koruma Kanunu hükümleri gereği, Şefliğimiz Sokak Hayvanları Tedavi ve Geçici Bakımevi’nde bulunan köpek kafesleri hayvanların rahat yaşamalarını sağlayacak ölçü ve özelliklere sahiptir. Kafeslerin içerisinde kuru alan oluşturmak amaçlı plastik paletler bulunmakta, palet üzerinde bulunan battaniye vb. eşya ve kafes önü rüzgar kesici gibi önlemler bulunmaktadır. Yem ve su ihtiyaçları kafes içerisinde bulunan kaplar vasıtasıyla sağlanmaktadır.
Şefliğimiz Sokak Hayvanları Tedavi ve Geçici Bakımevi’nde görevli veteriner hekim ve veteriner sağlık teknikerlerince 01.01.2021-31.12.2021 tarihleri arasında; 15.216 talep değerlendirilmiş olup, 5.119 tedavi ve klinik, 355 kısırlaştırma, 432 aşılama ve 25 sahiplendirme yapılmıştır. Ayrıca, sahipli/ sahipsiz tüm hayvanların kuduz aşıları bakımevimizde ücretsiz olarak yapılmaktadır.
İlçemizde “Yerel Hayvan Koruma Görevlisi” kimlik kartına sahip 64 vatandaşımız ve gönüllü vatandaşlarımız ile sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, tedavisi, bakım ve beslenmesi konusunda müşterek çalışmalarımız devam etmektedir. Gönüllülerimize uygun alanlarda besleme yapılması için mama dağıtımı gerçekleştirilmektedir.
Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin Çağrı Merkezi, Zabıta Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü ve güvenlik birimlerine gelen tarafımıza ait talepler nöbetçi ekibimize çalışma saatleri içerisinde bildirilmekte ve gerekli müdahaleler yapılmaktadır.
İlçemizde bulunan park, yeşil alanlar ve kapalı yürüyüş yollarında mamamatik için uygun alanlar tespit edilerek, montajları yapılmaktadır.
İlçemizde bulunan park, yeşil alanlar ve uygun sokaklara kedi-köpek evi/mama-suluklar için uygun alanlar tespit edilerek, montajları yapılmaktadır.
İlçemizde yer alan park ve yeşil alanlarda besleme odakları kurulmuş ve uygun yerlerde yeni besleme noktaları oluşturulmak üzere çalışmalarımız sürmektedir.
Vatandaşlarımızın bilinçlendirilmeleri için sokak hayvanlarına yönelik duyarlılık sağlaması düşünülen 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu içerikli pankartlar hazırlanarak ilçemizde bulunan parklara ve sokaklara asılmış ve çalışmalarımız devam etmektedir. Söz konusu bu pankartlar mail ve mesaj aracılığıyla teşekkür ve takdir almıştır.