Kuduz virüsü taşıyan hasta hayvanın ısırması sonucu, enfekte tükürüğün bütünlüğü bozulmuş deri ya da mukozalara teması yoluyla bulaşan ve akut beyin iltihabı sonucu ölümle biten bir virüs hastalığıdır.

    Virüse duyarlı olanlar sıcak kanlı hayvanlar ve memelilerdir. Yarasalar doğal kuduz virüsü taşıyıcıdırlar. Ülkemizde daha çok vahşi hayvanlar, aşılanmamış kedi ve köpekler tehlike oluşturmaktadır. Hastalık riski ısırma ile %40, tırmalama ile %1’dir.

    Halk sağlığı açısından önemi

    Kuduz virüsü merkezi sinir sistemini etkileyerek solunum durması sonucu ölümle sonuçlanır. Kuduz hastalığının hayvanlardan bulaşan bir hastalık olması nedeniyle korunmanın temel mantığı, kuduzun öncelikle evcil olanlar olmak üzere hayvanlarda kontrolü, virüsün insanlara geçme olasılığını azaltmaktır. Evcil, sıcak kanlı ve memeli hayvanlarımızı kuduz virüsüne karşı aşılatmalıyız.

    Hangi hayvanlar kuduzu taşır?

    Herhangi bir memeli hayvan kuduzu bulaştırabilmekle birlikte kuduzun en yaygın rezervuarı rakun, kokarca, yarasa, tilki ve çakallardır. Ayrıca evcil memeliler ve sıcak kanlı hayvanlar kuduzu bulaştırabilir.

    Sincap, fare, sıçan ve diğer kemirgenlere bağlı kuduz riski nedir?

    Küçük rodentler (sincap, sıçan, fare, hamster ve kobay gibi) ve tavşan gibi hayvanlarda dünyada bazı ülkelerde kuduz tespit edilmiştir. İnsanlar arasında kuduza neden olduğu bilinmemekle birlikte bu hayvanlar tarafından ısırılma genellikle hayvan hasta ya da herhangi bir davranış bozukluğu yoksa ve kuduz bölgede yaygın değilse bir kuduz riski olarak görülmez.

    Korunma ve kontrol

    Kuduzun kuluçka dönemi çok değişken olduğundan temastan sonra geçen süreye bakılmaksızın aşılama başlanır. Hayvanın 10 günlük gözlemi sonunda kuduz olmadığı anlaşılırsa aşılamaya son verilir. Hayvan kaçmışsa kuduz olarak değerlendirmekte fayda vardır.

    Kuduz hayvanın salyasında, semptomların ortaya çıkmasından 10 gün öncesine kadar virüsün bulunabileceğini kabul etmektedir. Bu nedenle kaide olarak insanı ısıran bir hayvan 10 gün süreyle gözlem altında tutulur. Hayvan kuduz ise bu sürede ölmektedir.

    Kuruluğa, güneş ışınlarına ve ısıya karşı duyarlıdır. Ultraviole, X-ray ve deterjanlar ile kolayca etkisiz kalabilir. Dezenfektanlar ile infektivitesi kaybolur. Isırık yarasının beyine yakınlığı, virüsün beyine ulaşması açısından önemlidir. Yara, beyine yakın ise en kısa sürede hekime başvurulmalıdır.  Diğer bölge ısırıklarında bu süre 0- 36, en fazla 72 saat içinde olmalıdır. Bölgenin derhal sabunlu su ile yıkanması gereklidir.

    Çıplak deride, derinin sıyrılmasıyla olan kanamalı ısırıklarda yara sabunlu su ile temizlenir, dezenfektan, tentürdiyot sürülür, serum ve aşı programı uygulanır.

    Isırılan insanda aşı programı 0,3,7,14,28. günlerde 5 doz, hayvanlarda her yıl tekrar edilen 1 doz aşı koruyucudur.

    Evcil hayvanımı niçin kuduz aşısı yaptırmak zorundayım?

    Kuduz olaylarının büyük çoğunluğu vahşi hayatla meydana geldiği halde evcil hayvanlara maruz kalmalarının bir sonucu olarak bir çok insan kuduz aşısı yaptırmaktadır. Bu durum evcil hayvanlardaki kuduzun önlenmesinin büyük bir maliyetinin olduğunu göstermektedir. Yabani hayvanlarda evcil hayvanlardan daha fazla kuduz görülürken evcil hayvanlarla insanların teması daha fazladır. Kendi evimizdeki hayvanlarımıza ya da diğer hayvanlara kuduz bir yabani hayvanın ısırması ile bulaşabilmektedir. Kuduz evcil hayvanlara dağıldığında insanlar için de risk artmaktadır. Bu nedenle evdeki hayvanları bir Veteriner Hekime düzenli olarak aşılatmalıyız.

    İletişim Bilgileri:

    İlaçlama Hizmetleri: 0212 453 53 14

    Hayvan Sağlığı Hizmetleri: 0212 453 53 29

    Adres: Sokak Hayvanları Tedavi ve Geçici Bakımevi

    Mevlana Mahallesi 881 Sokak No.5 Gaziosmanpaşa